Blog

Vergoedingen spraakcomputer en communicatiehulpmiddelen

Geplaatst op 11 oktober 2023, 06:17 uur door de redactie. Vergoedingen spraakcomputer en communicatiehulpmiddelen

Spraakcomputers zijn cruciale communicatiehulpmiddelen die mensen die problemen hebben met spreken helpen in het dagelijks leven. De laatste jaren is er nogal wat te doen omtrent de vergoeding van de spraakcomputer in Nederland, de spraakcomputers worden echter niet altijd volledig vergoed. Dit heeft vergaande consequenties voor gebruikers die zonder communicatiehulpmiddel niet kunnen spreken.

Spraakcomputer niet meer vergoed uit basisverzekering

De vergoeding spraakcomputer is recentelijk een hot topic geworden. Tot 2023 werden spraakcomputers namelijk volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Echter, sinds juni 2023 beschouwt het Zorginstituut Nederland de hardware van deze communicatiehulpmiddelen niet meer als vergoedbaar. Dit betekent dat gebruikers zelf voor deze kosten moeten opdraaien, een serieuze financiële last gezien spraakcomputers vaak prijzig zijn.

Spraaksoftware wel vergoed, maar hardware niet

Deze veranderingen in de vergoeding van spraakcomputers hebben veel kritiek opgeleverd. Gebruikers van deze belangrijke communicatiehulpmiddelen en hun families voelen zich in de kou gezet.

Op 5 oktober 2023 vond een debat plaats in de Tweede Kamer over de vergoeding van spraakcomputers. Tijdens het debat werd er veel steun uitgesproken voor de mensen met een communicatiestoornis. Minister Ernst Kuipers heeft beloofd de situatie rond de vergoeding van spraaksoftware en hardware te onderzoeken.

Positieve ontwikkelingen vergoeding spraakcomputers

Woensdag 24 januari 2024 was de begrotingsbespreking van VWS in de Tweede Kamer. Lisa Westerveld van GroenLinks heeft hier betoog gehoud voor het belang van spraakcomputers. Een week later werd deze motie unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de Tweede Kamer met de motie Minister Helder heeft gevraagd om bij Zorgverzekeraars te benadrukken dat zowel de soft- als de hardware vergoed moet worden.

Talkie als goedkope communicatie hulpmiddel

Terwijl de toekomst van de vergoeding spraakcomputer onzeker is, kun je in de tussentijd Talkie proberen. Onze spraaksoftware is beschikbaar voor iOS en Android smartphones en tablets, en biedt een betaalbare manier om te communiceren.

Text to speech iPhone app   Text to speech Android app

Blijf op de hoogte van updates!
Ontvang een email wanneer we iets nieuws hebben over onze app of WordPress plugin!

Andere blogs

Text to speech iPhone app   Text to speech Android app   Text to speech WordPress plugin