Blog

Erwin Oudshoorn bouwt iPhone app vanwege eigen spraakprobleem

Geplaatst op 14 juni 2017, 20:30 uur door de redactie. Erwin Oudshoorn bouwt iPhone app vanwege eigen spraakprobleem

Erwin Oudshoorn (29) uit Mijdrecht heeft een iPhone app gebouwd om zichzelf beter verstaanbaar te maken. Hij is geboren met een Lymfatische Malformatie waardoor hij moeilijk kan praten.

Het was al heel lang Erwins wens om een eigen iPhone applicatie te bouwen, maar nooit was hij erin geslaagd door te weinig kennis en het ontbreken van een goed idee.

“De programmeertaal Objective C was erg lastig om te leren. Na een paar pogingen om het te leren lag ik me er steeds bij neer. Tot dat Apple een aantal jaar geleden de programmeertaal Swift introduceerde”, legt Erwin uit. “Tussen kerst en oud en nieuw in 2015 heb ik een online cursus Swift gevolgd en heb ik toen eigenlijk niets anders gedaan dan 20 uur aan videomateriaal bekeken.”, vervolgt hij.

Oke de kennis had Erwin toen, maar nu nog een goed idee om een app te bouwen. Op 16 juni 2016 onderging Erwin in het UMC Utrecht een dubbele kaakoperatie waarna hij 8 weken lang niks kon zeggen doordat de kaken op elkaar geschroefd waren.

“Toen kwam ik op het idee om een eigen spraak app te maken. Normaal typ ik het altijd in de standaard Notitie app, maar die letters zijn zo klein dat iedereen mijn telefoon uit mijn handen gristen om het te kunnen lezen, en dat werd ik zat. Dus ik besloot een app te maken waarbij de letters groter waren. Met de kennis die ik van Swift had opgedaan had ik de app al vrij snel gemaakt. Deze stond eind juni ook in de App Store”

Nu een jaar later heeft Erwin de app flink uitgebreid. Naast dat je de tekst zelf kan typen en laten uitspreken is er ook een teken en een soundboard optie. Tekenen is handig wanneer je kort even moet opschrijven of niet goed kan typen. En de soundboard kun je dingen zelf voorprogrammeren van de woorden die je vaak nodig hebt.

Ook al heb je geen spraakgebrek kan de app erg handig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat kun je de moeilijke woorden in de soundboard voorprogrammeren om te onthouden hoe je ze uitspreekt.

De iPhone app Talkie is te downloaden uit de App Store. De volgende uitdaging van Erwin is om dezelfde app ook voor Android te maken.

Blijf op de hoogte van updates!
Ontvang een email wanneer we iets nieuws hebben over onze app of WordPress plugin!

Andere blogs

Text to speech iPhone app   Text to speech Android app   Text to speech WordPress plugin